Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

3/19/16

塩麹 salted rice malt

Takayama
a city surrounded by mountains

good water
good rice
good sake

Rice malt is one of the key ingredients when making good sake
It is also used in soy sauce, miso, and vinegar and lots of other seasonings as well.

Having rice malt made under such perfect condition,
of course I have to make use of it in every way as possible!!

At my favorite miso shop called "Kojiya"
I bought 500 g of rice malt and made "salted rice malt."

Salted rice malt is made of salt, rice malt, and water, how simple!!

Salted rice malt can be used to marinate
meat, fish, vegetables, I mean anything you can think of!!

Just marinate any ingredients and cook them.

I even made "salted rice malt dressing."

It softens and improves the texture and enhances the flavor
of whatever you have marinated.

Believe me,
we're having "salted rice malt something" everyday, ha-ha.

山々に囲まれた高山

いい水
いい米
うまい酒

このうまい酒を造りだす大切な材料のひとつが「麹」です。
醤油、味噌、酢、その他様々な調味料に使われています。

こんな「完璧な麹」が手に入る環境下で
麹を活かさない手はありません。

私の大好きな「こうじや」さんにて
500グラムの「こうじ」を手に入れました。
この「こうじ」で塩麹を作りました。

塩麹は、塩、麹、水で作ります。

塩麹で
肉、魚、野菜、
とにかく色々な物を浸けます。

思いつくものをあれこれ浸けて、調理します。

塩麹ドレッシングも作ってみました。

塩麹に浸けると、
肉も魚も
柔らかく、そして香りも良くなります!!

塩麹効果にはまってしまった我が家、、、
毎日のように「塩麹○○」を食べています、
本当です!!  笑















2 comments:

  1. 私も手作り塩麹、常備です!
    料理にお菓子に万能ですよね♪
    少量の水と塩麹だけの肉じゃがも最高ですヨ。

    酒どころの麹は、格別でしょうね~(о´∀`о)

    ReplyDelete
    Replies
    1. まちこさんっ
      やはりまちこさんは塩麹常備派ですよね。私は今になってハマっているわけですが、本当に万能ですね。実はレシピ本を購入して、肉じゃが、チャレンジしたいと思っていました!「塩麹炊込みご飯」も最高でした~。

      Delete