Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

6/1/16

骨董うどん皿 an old udon bowl

I love to collect dishes.
My collection is not that huge
and I have no knowledes at all about antiques
but I just love them!!

There are many antique shops in the old town area.
I have shown the tiny sake cups that I bought before.
They are so tiny that you will have to pour sake every 2 seconds : )

A couple of weeks I go, I found the most beautiful bowl.
I wasn't  sure what they were, but I simply fell in love with its color and its shape.
The shop owner told me that the bowl was designed to eat udon.

The bowl is only about half the size of present udon bowl.
Is it because people in the old days had smaller appetite?
I'm not sure but I'm using it for a completely non-Japanese food.
Avocado & tomato salad, ha-ha.

I should cook something more traditional!!

But I love the color contrast.
What would you put in such beautiful bowl?

器が好きなんです。
決してたくさん収集しているわけではありません。
知識も全くありません。
でも好きなんです。

街にはたくさんの骨董屋があります。
以前おちょこをいくつか買いました。
とても小さくて、2秒おきにお酒を注がないと間に合いません 笑。

数週間前、素敵な器を見つけました。
何に使われていたものか、不明でしたがとにかく色と形を気に入り購入。
お店の方に尋ねると、うどん皿だったということが分かりました。

現在の麺用の器の半分くらいのサイズなんです。(深さが)
昔の人は小食だったのかな?
などなど100年以上前の食卓をイメージしながら
全くもって和風じゃないものを並べてみました。
アボカド&トマトのサラダ、 あはは。

もっと和風なものを調理しなくては。

でも、意外とこの色のコントラストが好きだったりもします。
みなさんならば、何を入れますか?





2 comments:

  1. 素敵な器ですね~ うどん用かぁ、この浅さ、つけめんにでも使ったのかしら…(笑)

    私も食器を買うのが好きなんです♪ 陶器市とかで買うのも好きだし、旅先でもけっこう買っちゃう。普段の食卓でも旅の思い出を感じるのがよくって。骨董だとさらに時間も超えたロマンがありますね。

    和食ももちろんいいけど、100年前の人はこのお皿にトマトとアボカドがのることになるなんて、まさかまさかですよね(^-^) それも楽しいかも。食べ物じゃないけど、金魚とか蓮の花を浮かべたら、涼しげで今の季節に合いそうだなぁ。

    ReplyDelete
    Replies
    1. にーみちゃん、
      旅先で器!私もよく買うよ。金沢で~、沖縄で~、有田で~、もちろん瀬戸でも!!
      この浅さは、やっぱりコールド系かな。現代ならば冷やし中華?
      金魚や蓮の花、いいねいね。もっと買ってこなくちゃ 笑。

      Delete