Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

6/19/19

刃物専門店「是ノ刃」 Cutlery Store Konoha

Let me introduce to you a shop that has newly opened
in the central area of Takayama, a cutlery store.
The store is called "Konoha" and they carry a whole selection of
knives and tools that are crafted in Japan.

Konoha (TripAdvisor)

All the knives and tools are presented beautifully in the shop
and it is so fun just to walk in and take a look at the selection.
A friendly couple will welcome you!!

Actually, the shop is quite close to the cooking studio that I had worked for
so they gave us an opportunity to learn about knives.
Even as a Japanese, there are too many things I need to learn
before explaining them to the customers when cooking or guiding.

I even got the most beautiful knife for myself before leaving Takayama.
Believe me, the knife really saved me while having the busiest time
packing and unpacking for the move.

Even on the busiest days, we get hungry, we need to eat,
which means we need to prepare meals.
As a mother, I didn't want to depend too much on ready-made meals
or fast food, so I tried as much to cook myself.
Having bought this wonderful knife, you can't believe, how
stress-free it was to prepare meals on such busy moments.
Actually, I enjoyed chopping everything and had a lot of fun cooking!!

The knife is still giving me joy chopping meat, leafy veggies, carrots, potatoes
even the hardest pumpkins!!

When you have a chance to walk around the central area of Takayama,
don't forget to visit Konoha, the cutlery store!

今年の1月末、高山の宮川朝市の裏(下三之町)に新しくオープンした
刃物専門店「是ノ刃(このは)」さんを紹介します。

是ノ刃(トリップアドバイザーページ)

オーナー寺地さんが日本全国から集めたこだわりの品々が
美しく展示されています。とても気さくなご夫婦が
丁寧にご案内くださいますので、どうぞ勇気を出して^^
話しかけてみてくださいね!!
(おしゃべりしないともったいない)

引っ越す前まで勤めていたグリーンクッキングスタジオのご近所様なのです!
最後の最後に、包丁のあれこれを教えていただき、
実際に自分用の包丁も一本購入してきました ^^
この包丁がどれだけ私を助けてくれたことか!!

家を丸っと空ける引っ越しは
想像を絶する作業量、、、
さらには、移動してからの荷解きと
新しい空間を作り出す作業にもまた同様に
時間とエネルギーのいる日々なのです。
すぐにお腹がすきます。
朝昼晩と食べなければなりません。
食べるということは調理をしなくてはいけません。
便利なお惣菜やファストフードにもお世話になるわけですが
引っ越し前後の2か月間、そればかりというわけにはいきません。
一応^0^母ですから、極力手作りで食事を作りたいな、と
思うわけですが、そんな時に、このよく切れる包丁が
どれだけ私を助けてくれたことでしょう。
むしろ楽しく毎日あれこれ切り刻んでました 笑

今でもそうです。
堅いカボチャだって切るのが楽しくなります。

高山へ行かれたら、是非「是ノ刃」さんを覗いてみてくださいね。
素敵なご夫婦とおしゃべりしてきてください☆


sorry I don't have the photos of the beautiful shop
below is when he gave us a lecture about how to sharpen the knives
お店の写真がありませんでした、、、
包丁研ぎを指導してくださった時の写真です(グリーンスタジオにて)






No comments:

Post a Comment