Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

1/20/15

酒蔵めぐり touring "sake breweries"

In Hida area (north of Gifu prefecture), there are
twelve sake breweries all together.

Six of them are located in the old town area
of Takayama-city.

Starting from the middle of January til the beginning of March,
these breweries are open to visit
with free guides who explain the features and history of each breweries
and the processes of sake brewing.
They told us it is the 41st year to hold this brewery tour.

There are a lot to learn and study about sake,
how rice is polished,
what percentage of rice is used to make which kind of sake,
what kind of rice is being used, and so forth.

Yesterday, we visited the "Hirase Brewery."
This Hirase Brewery, they told us,
is the largest and the oldest brewery in this area.

We were able to taste a "shiboritate" (non-pasteurized sake).

Winter is very harsh here in Takayama,
but we surely have good breweries and good sake.
Do visit the breweries when you come around!.


飛騨地方には
酒蔵が12軒あるそうです。

そのうちの6軒が、高山の町並みに集まっています。

毎年、1月中旬から3月初旬にかけて
「酒蔵めぐり」イベントが開催されます。
無料でガイドさんが酒蔵内を案内してくださいます。
酒蔵の歴史や特徴、日本酒のあれこれを
丁寧に教えてくれます。
このイベントは今年で41回目だそうです。

「酒」と一言で言うのは簡単ですが、
酒の種類、製造工程、原料などは
日本人の私たちでも知らないことが多く
とても勉強になります。

昨日は「平瀬酒蔵」を訪れました。
ガイドさんによると、平瀬酒蔵はこの辺りでは歴史が一番古く
一番大きな酒蔵だそうです。

見学途中に「しぼりたて」の試飲もさせていただきました。
火入れをしていない「生」のお酒ですっきりと後味のいい
おいしいお酒でした。

冬の厳しい高山ですが、
良い酒蔵、良いお酒のある素敵な町です。
是非お越しの際はチャレンシしていただきたいです。









生酒




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