Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

9/16/15

フクラギ yellow tail

In Japan, some fish are called by different names
according to their growth stage.
Yellow tail is one of them.
And interestingly, these names vary from place to place
which means, some names are unfamiliar even to us Japanese.

"Fukuragi" I found out is a name used in Hokuriku area
for yellow tail which size is around 40 to 60 cm.

In the supermarkets of Takayama,
I often find this "fukuragi" being sold.

Yesterday, I found a really fresh one,
around 50 cm in its size.
(I wonder how much it weighed.)

They even had a cutting service, so why not buy one!!
(Of course, I asked them not to throw the heads and bones away.)

I had half of the "fukuragi" cut for grilling, and half for sashimi!!

Do I need to explain what they tasted like?

No, I guess not,
should come and taste them yourself!!

Oops, I forgot to take pictures of the cooked dishes.

出生魚の呼び方、、、
地方によって様々でなかなか覚えることができません。

大好きなブリ!
北陸では40cm前後のブリを「フクラギ」と呼ぶそうです。

高山にあるあちこちのスーパーでこの
「フクラギ」を目にします。

昨日見つけたのは50cmくらいある
立派で新鮮なフクラギ、
しかも価格は980円!!

好きなようにさばいてくれるサービスも。

買うしかありません!!
(頭と骨も持ち帰りますよ~)

半分は切り身に、半分は刺身にしてもらいました。

味は、、、
説明する必要はありませんね。
是非一度試しにきてください 笑。

あ、、、調理後の写真を撮るのを忘れてしまいました。











2 comments:

  1. 日本海のぶりを見ると冬を感じますね~、さすがにまだ早いか(^_^;)

    小型のぶり、こちらのつばすとかの感じかな?英語も初耳。しっぽまで黄色のラインが入ってるからかな。全部同じ魚と思うと面白いですね♪

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    1. にーみちゃん、
      ほんと~、日本海のぶり、これから楽しみだよ~♪ そうそう、ツバスとか関東ではイナダ、ワラサとか、地域によって名前が3段階だったり5段階だったり色々みたい。難しい~~。

      英語のyellow tail、覚えやすいでしょ。他の名前はなかなか覚えられないけど、これだけは忘れません。見た目で名前を決めてくれるの、一番ありがたいよね、starfish, seahorse, jellyfish, hammerhead sharkなどなど^^。

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