Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

10/11/15

棗(なつめ) jujubes

In Takayama, you will see jujube trees here and there.

I had only seen canned jujubes before
and didn't even know these cute tiny fruits on the trees were edible
when I first saw the trees on the streets.

It is the harvest season of these jujubes right now
and you will find a whole section filled with jujubes
at supermarkets.

Jujubes have a look of a pear (although its size is very small)
and a taste of an apple.

A popular way to eat them here is to
simmer them simply with some sugar and some drops of soy sauce.

At my favorite place (cafe SOY)
okasan (I call the mother okasan!!) gave us
the perfect jujube compote to try!!
They were soooooooooo good!!

And today, I made them with her recipe!!
The directions were very simple
and
Guess what?
Even I could make it right!! (I think ^^)

I'm sure this jujubes compote making will become our anual event!!

高山のあちこちに「棗(なつめ)」の木があります。

棗は缶詰でしか見たことがなく
木になっている姿は初めて見ました。
始めは、その実が棗だとは知らず、
食べられない木の実、、、と思っていました。

棗は今が収穫の時期、
どこのスーパーにも「棗コーナー」があります。

棗は見た目が小さな洋ナシ
そして味はリンゴのようです。

高山では、砂糖と少しの醤油で煮て食べることが多いそうです。

棗が気になっていた今日この頃でしたが、
ラッキーなことに「SOYカフェ」で
おかあさん(SOYのおかあさん^^)が
作ってくださった棗の甘露煮を頂く事ができたんです!!
おいしかったーーーーーー!!

おかあさんにレシピを教えていただき、
本日作ってみました。
なんと、この私でも作ることができました~。

棗の甘露煮作り、我が家の秋の行事に組み込まれました!!














2 comments:

  1. なつめ、すごく聞いたことあるのに食べたことないなぁ。形もとってもカワイイんですね~。甘露煮がメジャーなんだ。フレッシュでも食べるのかな?

    そういえば秋の高山祭りはお天気よかったですよね☀ やっぱりお祭りは秋晴れでこそ、ですね~

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    1. にーみちゃん、
      なつめって私もテレビでは観たことがあって、「高山の人が食べる」というのも聞いたことがあったけど、ここまで身近な食材だったとは驚きました。この時期、とにかくどこへ行っても見かけるの!!フレッシュでも食べられるよ。私、フレッシュで食べるのが結構好き!!  お祭り最高だったよ~。また写真をアップするね!!

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