Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

2/25/16

後四日 four more days

Four more days and the official sake brewery tour of
the backyards are ending.

Last year, we only had the chance to attend two of the six breweries.
This year, we were fortunate that we were able to visit five!!

We were explained that, since all six breweries are located close by
using the same underground water,
rather than making sake having similar features,
they are working hard to produce sake with
UNIQUE and DIFFERENT flavor and taste.

It is very interesting to listen to stories of each breweries.
Some still produce sake in an unchanged style from the old days,
some are using new utensils and machines to be more productive.

Also, it is wonderful that we are able to taste the freshly brewed sake!!

Please, even if you are not a sake lover,
don't forget to challenge sampling some sake in Takayama.

It is just so amazing to actually taste and experience that
each and every sake has its unique flavor and taste.
And they're not just different, each and every one of them
has been produced with the greatest care and effort
by the brewing master and they are definitely worth trying!!

後四日で、「酒蔵巡り」が終了します。

昨年は、二か所しか回れませんでしたが、
今年は幸運にも五か所を巡るくとができました。

六軒の造り酒屋は、町並み内に隣接しているため、
「高山の日本酒の特徴はこんな感じ」という統一感よりも
それぞれの酒造が、いかに「特徴的な味」を作り出すかに
力を入れているそうです。

それぞれの酒造の、それぞれの話は大変興味深く、
昔ながらの製法を続けるところ、
道具も機会も最新式を取り入れているところ、
とにかく勉強になります。

そして、もちろん説明の最後に頂ける
新酒の試飲も楽しみのひとつ!!
(これが目的だったりして?)

高山へお越しの方、
日本酒党でない方も、酒蔵を訪れてみてください。

実際に「酒」を造っている場所、
その独特な雰囲気の中で味わう一口は
格別であり、一本一本の違いや
杜氏のこだわりを実際に体験することができます。
是非チャレンジしてみてください!!















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