Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

2/2/16

金木戸屋の笹巻羊羹 sasamaki youkan of Kanakidoya

I have introduced the most delicious sasa dango before,
but today, I would like to introduce a sasamaki youkan.

Another beautiful and delicious Japanese sweet that uses
freshly picked sasa (bamboo leaves) from the forest.

Every first day of each month, a green tea shop near the old town sells
"sasa youkan" of Kanakidoya.
(Kanakidoya is in Kamioka, a town in Hida city located at the north of Takayama)

Youkan is a popular Janapanese sweet, made of red bean paste, agar and sugar.

This particular sasa youkan is wrapped in sasa (a bamboo leaf)
and is tied with igusa, a kind of grass.
I should have taken the photo of the inside!!
(forgive me!! I couldn't stop myself from eating once it was unwrapped!!)

By wrapping the youkan in sasa,
the leaf veins carve beautiful lines (patterns) to the youkan
as well as it adds a soothing bamboo aroma.

For more than 80 years, it hasn't changed its simple and plain form
AND its delicate taste.

先日、笹だんごについて書きました、
今日は笹巻羊羹をご紹介します。

これもまた、山から採ってきた新鮮な「笹」を使った
美しくておいしいお菓子です。

町並みの近くにあるお茶屋さんで、毎月一日に販売されるのが
この「金木戸屋の笹羊羹」です。
金木戸屋は高山市の北に位置する飛騨市神岡町にあります。

山から採ってきた新鮮な笹を三角に折り、
羊羹を流し込み、最後はイグサでしばります。

羊羹そのものの写真を撮り忘れてしまいました。
(開けてしまったら、食べたい衝動を抑えられませんでした、、、笑)

80年以上前から作られているこの
笹に包まれた羊羹は

葉脈がキレイに模様をつくり、
香りがほんのりと羊羹にうつり、
シンプルだけどそれが美しい
素朴なおいしさのデザートなのです。



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