Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

5/15/15

初挑戦「ふき」 cooking butterbur for the first time

You can find butterburs everywhere in Takayama.
Along the pathways between vegetable gardens and
rice paddies, you will see the huge green leaves of
butterburs.

Of course I have tasted butterburs before,
I mean they do sell butterburs everywhere in the supermarkets
throughout the country, but I had never bought them
and cooked them before.

Last week when I went to cafe SOY they allowed me to
pick the butterburs in their garden!!

For the first time in my life,
I cooked butterbur!!!

Interestingly, I found out that butterburs are used for
herbal treatment of coughs (even asthma) and
it works against hay fever as well.

Since butterburs grow after the hay fever season,
I guess I will have to somehow cook them and
freeze them perhaps to see if they are really effective, ha-ha.

Anyways, it was fun cooking butterburs
and I'm willing to try different receipes.

高山では驚くほどあちこちに
当たり前のように「ふき」が生えています。
畑や田んぼのあぜ道を歩くと
ふきの大きな葉が必ず見つかります。

もちろん「ふき」は何度も口にしたことがありますし、
日本全国どこのスーパーでも買うことができますが
実際に買ったことは一度もありません。

先週、カフェSOYさんにて
庭のふきを採って行ってね♪と言って頂き、
本当に遠慮なく採ってきた私(笑)

人生で初の
「ふきクッキング」に挑戦したのでした。

色々調べてみると
「ふき」にはたくさんの効能があるようです。
ハーブのような効果があり、咳(喘息にも!)や
花粉症にまで利くと書いてありました。

ただ、、、
ふきシーズンは、花粉症シーズンの後にやってきます。
どうしましょう、効果を試すには
調理して冷凍保存するしかないかもしれないですね(笑)

いずれにしても、
初のふきクッキング、とっても楽しかったので
他のレシピにも挑戦したいなぁ。




the first recipe I tried was butterbur and bacon simmered in bouillon
最初のチャレンジはベーコンと一緒にコンソメスープ煮




No comments:

Post a Comment