Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

11/10/14

こもとうふ "komo tofu" a local taste of Takayama

高山市のスーパーをあちこち巡っています。

海外旅行をする時も、必ずスーパーへ足を運びますが、
初めて訪れるスーパーマーケットほど楽しいものはありませんよね!!

もちろん、ここは日本ですし、
流通も進歩しているこの時代、
以前通っていたスーパーと同じようなものが
たくさん売られているのですが、
時々見つける「地元の味」
発見する度に、わくわくして
手に取らずにはいられません。

一番最初にトライした味は
「こもとうふ」です。

豆腐をわらで包み、「す」が入るまで
煮込んで作られるそうです。

私、なめらか~~~な豆腐も大好きですが、
鍋の隅にある煮込まれ過ぎてしまった豆腐も
大好きなので、
この、こもとうふ、自分にとっても合っている
食べ物でした。

初回はとりあえず、レシピも調べずに
白菜と一緒に味噌で煮こんでみました。

すでに味がついた状態のものも売られています。

木綿豆腐より、もっと硬いので、薄くスライスして
モッツアレラチーズの代わりにカプレーゼのようにして
食べるのもいいかもしれません。

正当な食べ方と
自己流と
あれこれチャレンジしてみることにします。


Today's post is about Takayama's local taste.
Many of the terms are hard to translate
so I'll be using Japanese words as they are.

When I travel, I love to visit local supermarkets.
I enjoy finding out what people in that area enjoys.

Takayama is just 3-hours-drive from where I used to be
so of course most of the things I see are the same
but still I get so excited when I find things I've never seen before.

The first thing I tried was "komo tofu."
I think "tofu" is famous enough, it's a bean curd.
But "komo tofu" is a bit different from the typical tofu we eat.

I found out that "komo tofu" was originally made to preserve the tofu
for longer days.
You wrap the tofu with straws, put some sugar and soy sauce
and let it simmer for quite a long time until there are bubbles in the tofu.

Smooth tofu are nice, but I also enjoy these long simmered tofu
so this "komo tofu" is definitely going to be on our dinner table
quite often.

This "komo tofu" is harder than "momen tofu" so perhaps I can
slice it and use it in replace of a mozzarella cheese to make a
"Caprese-like Salad."

I want to challenge "komo tou" both
in traditional ways
and in my own ways.








2 comments:

  1. こもとうふ、はじめて聞いたよ。モッツァレラチーズのような弾力があるんだね(´∀`)カプレーゼに挑戦したら感想を聞かせてね♪

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    1. 私もこっちに来て初めて聞いたよ。それこそ、スーパーによっても扱っているものが違ったり、いろんな味を試してみたいなあ。

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