Hi from Takayama

I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.

My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.

Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!

Cheers to new findings!!

さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。

実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。

そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。

2/2/15

雪下キャベツ cabbage grown under snow

On the way home from "the twenty-fourth-market,"
we met a man digging huge cabbages out of the piled snow.

All three of us just couldn't resist watching him work.
The vegetable garden were all white
and we couldn't tell where the garden is
and where the footpaths were
but the man dug the "right place"
and there appeared beautiful light green cabbages!!

Then suddenly the man asked my daughter,
"do you like cabbages?"

My daughter who's a cabbage lover answered with a big nod,
"YES!!"

And he gave us this precious cabbage that was kept under the
snow for more than a month.

He told us that rather than eating the cabbage raw,
it's better to boil it when having it.

The menu that night was cabbage soup and simmered cabbage salad.

It's a pity I lack the vocabs to express how good the cabbage was,
but it was simply very sweet and delicious.
Oh! one things proves how we all loved the cabbage, we forgot to
take the photos of the dishes : )


二十四日市から帰宅する途中、
雪で真っ白な畑からキャベツを掘り出しているおじさんに遭遇しました。

子供たちと私はその作業に釘付け、
真っ白でどこが畑でどこがあぜ道かも分からなないような状態でしたが
そのおじさんは「正確な位置」を
掘り起こし、そこに現れたのは
黄緑色のキレイなキャベツ!!

突然おじさんは娘に声をかけてくれました。
「お嬢ちゃん、キャベツは好きかな?」

キャベツが大好きな娘は大きく頷きながら
「うん!!」

そして、雪の下で一か月以上貯蔵されていた
貴重な貴重なキャベツを頂いてしまいました。

生で食べるより、火を通した方がおいしいと教えて頂き
その日のメニューは
茹でキャベツのサラダとキャベツスープ

素敵な言葉が見つからず
うまさを上手に表現できないのが悔しいですが
おじさんから頂いたキャベツは
それはそれは甘くておいしかったです。
それを証拠に料理の完成品を写真に収めるのも忘れて
バクバクと平らげてしまいました。



this is a photo taken on a different day 
but this is how the vegetable garden looks like


you can see some part of the leaves are a bit frozen


2 comments:

  1. 雪下にんじんは聞いたことあるけど、キャベツもあるんだ! 雪って本当に野菜をおいしくするんですね~。雪がある間は野菜が作れない代わりに…自然てよくできてるなぁ(^O^)

    キャベツの位置が分かるおじさんもさすが、雪と友達?ですね~♪

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    1. にーみちゃん、
      白菜もあるよ~♪ 野菜自身が凍らないように水分を糖分に変えるんだって!(ってこの説明ををブログに載せれば良かったね、、、) 私たちも早く雪と友達にならなくては~ :)

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