The three conditions that makes good "sake" are
rice, water and temperature.
A low temperature, around 5 degrees Celsius, is required to
make high quality sake;
therefore, popular sake breweries are located in cold climate areas.
During the process of brewing,
most sake are pasteurized either once or twice to kill bacteria.
Pasteurization is necessary;
however, this process causes a bit of change in its flavor.
The luxury of living near sake breweries,
we are able to taste "shiboritate,"
a fresh, non-pasteurized sake.
We enjoy tasting varieties of "shiboritate" from different breweries.
All we need is a pinch of salt and some simple food to go with it.
Even those beer and wine lovers out there
should try "shiboritate"
then you'll become a big fan of sake for sure.
おいしい「酒」を造る三つの条件は
米、水、そして温度だそうです。
5℃が最適だそうで、
寒冷地に酒蔵が多くあるのはこういう理由からなんですね!
酒造りの工程で
仕上げに一度か二度、「火入れ」を行います。
この加熱処理は殺菌するために必要不可欠な工程ですが、
これにより、どうしても味や香りが少し変化してしまうそうです。
酒蔵の近くに住む私たちの贅沢!!
火入れをしない新酒の「しぼりたて」を味わうことができるのです。
少しの塩とシンプルなおつまみで
色々な酒蔵の「しぼりたて」を楽しんでいます。
ビールとワインが一番、
日本酒はちょっと苦手、
な方も、是非一度「しぼりたて」を試してみてください。
「日本酒好き」に変身してしまうかもしれません。
notes of "everyday little findings" from Takayama City, Gifu, Japan
Hi from Takayama
I'm Sanae. I have lived in Takayama for 4 and a half years starting Oct. 2014 till March 2019. I enjoyed living in such a beautiful city surrounded by mountains. Here is a blog that shares the happy times I had in Takayama.
My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.
My new place is Anjo, Aichi, but I'm too much in love with Takayama, I will continue adding some more infos about Takayama, plus I will be adding some updates about my new place as well.
Also, my life has been about "moving" everywhere!! Believe it or not, this was my 14th time to move and I thought there are a lot to share about my "moving life." There are some special things that I see and experience by living in different cities not just in Japan but in other countries as well!!
Cheers to new findings!!
さなえです。2014年10月~2019年3月まで岐阜県高山市で過ごしました。山に囲まれた美しいこの町が大好きです。
実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。
そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。
実はすでに高山を出てしまいました。が、この先も時々高山インフォメーションをアップしつつ、近辺(愛知)の様子もお伝えしていこうと思います。
そうそう、それと
何を隠そう、今回の引越は人生で14度目の引越!あちこちと動き回ったものです。遠距離への引越はもちろん、同じ市内の引越であっても、違う角度から見る空は、全然違っていて、人生をがらっと変えてしまうことすらあります。「当たり前」の明日が来ない生活、大変なことも多いけど、学ぶこともたくさん!そんな「引っ越しあるある」も時々シェアしていきますね。
先日、酒豪の友人(笑)が、日帰りツアーで高山の酒蔵めぐりに行ってきたらしく、しぼりたてを大絶賛してました!
ReplyDeleteさなえさんもお酒いける口なんですネ、私は日本酒はほとんど飲んだことがないのですが、blog読んでると、高山の地酒を試してみたくなりました(*^^*)
まちこさんっ、
Delete酒豪のお友達(笑)も「しぼりたて」のうまさを知ってしまったんですね!!(私も「お酒好き」なんです!!)ワインも同じですが、しぼりたてはフルーティで後味もすっきり、混じり気のない純米しぼりたてなどは、雑味も全くなくて、とにかくおいしかったです。この寒い季節に高山を訪れるチャンスがあったなら、是非是非チャレンジしてみてくださーい!!